Views
UNTUK SEBARAN UMUM:
6 Cara Asas Membezakan Daging Lembu Dengan Daging Babi
Terdapat beberapa perbezaan asas di antara daging babi dan lembu.
Menurut Dr. Ir. Joko Hermanto, Dekan Jabatan Ilmu dan Teknologi Pangan
IPB di Indonesia mengatakan bahawa melalui mata kasar, terdapat lima
aspek yang dapat dibezakan antara daging babi dengan daging lembU iaitu
warna, serat daging, jenis lemak, aroma dan tekstur. Berdasarkan perkara
ini, fokus pengamatan mereka diarahkan pada lima aspek tersebut.
1. Dari segi warna
Jika dilihat, daging babi mempunyai warna yang lebih pucat dari daging
lembu (lihat gambar), warna daging babi seolah-olah seperti warna daging
ayam. Namun perbezaan ini tak dapat dijadikan pegangan, kerana warna
pada daging babi biasanya disalut dan disebatikan dengan pelumuran darah
lembu, walau sebatian ini boleh dihilangkan dengan merendam di dalam
air. Selain itu, di bahagian tertentu pada daging babi, warnanya mirip
sekali dengan daging lembu sehingga sangat sukar membezakannya.
2. Dari segi serat daging
Perbezaan kelihatan dengan jelas antara kedua-dua daging. Pada daging
lembu, serat-serat daging kelihatan padat dan garis-garis seratnya
kelihatan jelas. Sedangkan pada daging babi, serat-seratnya kelihatan
samar dan sangat renggang. Perbezaan ini semakin jelas ketika kedua-dua
daging direnggangkan bersama (lihat gambar).
3. Dari lemak yang kelihatan
Perbezaan terdapat pada peringkat keanjalannya. Daging babi mempunyai
tekstur lemak yang lebih elastik sementara lemak lembu lebih kaku dan
berbentuk. Selain itu lemak daging babi sangat basah dan sukar
dilepaskan dari dagingnya sementara lemak daging agak kering dan
kelihatan berserat (lihat gambar).
Namun kita harus
berhati-hati pula bahawa pada bahagian tertentu seperti buah pinggang,
lemak babi kelihatan hampir serupa dengan lemak lembu.
4. Dari segi tekstur
Daging lembu mempunyai tekstur yang lebih kaku dan padat berbanding
dengan daging babi yang lembik dan mudah diregangkan (lihat gambar).
Melalui perbezaan ini sebenarnya ketika kita memegangnya pun sudah
terasa perbezaan yang nyata antara keduanya kerana dapat dirasakan
daging babi lebih kenyal dan mudah direnggangkan. Sementara daging lembu
terasa solid dan keras sehingga cukup sukar untuk diregangkan
5. Dari segi aroma
Terdapat sedikit perbezaan antara keduanya. Daging babi mempunyai aroma
khas tersendiri, sementara aroma daging lembu adalah hanyir seperti
yang telah kita ketahui. Dari segi bau inilah sebenarnya perkara paling
penting untuk membezakan antara kedua-dua daging ini. Kerana walaupun
warna telah ditukar dan dicampur antara keduanya, namun aroma kedua-dua
daging ini masih boleh dibezakan. Sayangnya kemampuan untuk membezakan
melalui aromanya ini memerlukan latihan yang berulang-ulang kerana
memang perbezaannya tidak terlalu ketara.
6. Ciri-ciri secara Umum
Secara amnya, bentuk daging babi yang diternak dan babi hutan sangat
mirip satu sama lain, sementara daging babi mempunyai perbezaan yang
cukup banyak dengan daging lembu. Namun ketika kedua-dua jenis daging
tersebut telah dicampurkan, apatah lagi setelah disebatikan dengan darah
lembu, kedua-duanya (daging babi dan lembu) menjadi sangat sukar untuk
dibezakan.
Nauzubillah min zalikkk....
No comments:
Post a Comment